Fejkekvatorn och den riktiga.

Under måndagen 1/12 lämnade vi Quito och åkte mot Otavalo. På vägen stannade vi vid Ekvatorn som går igenom Ecuador. Här finns tre olika ”monument” över ekvatorn. Och två olika ”linjer” där ekvatorn går.

Först såg vi den riktiga ekvatorn, där det idag också var ett indianmuseeum. Vi fick en kort guidad tur runt museeumet och lärde oss en del om olika indianstammar som finns i Ecuador. Bland annat en stam som brukade krympa huvuden (de hade ett riktigt krymt huvud från  ett 12-årigt barn, men den bilden låter jag var. De berättade också att det finns en stam som heter Huaorani och som fortfarande lever djupt inne i Amazonas utan kontakt med resten av världen.

När vi hade fått lite utbildning var det dax att se huvudatraktionen; den riktiga ekvatorn!

För jättelänge sen så  mätte indianerna i detta område upp ekvatorn och bosatte sig runt denna, bland annat i den delen av Ecuador där detta museum finns. Några av de husen som fanns i museet hade den gång varit riktiga bostadshus på platsen. De skapade klockor och kalendrar som baserades på att de stod precis på ekvatorn. När solen var på ena halvan av klotet betydde detta att det var en viss tid på dygnet/året. Två gånger om året/dagen gick det inte att läsa av instrument eftersom solen var precis över dem och det inte fanns någon skugga. Vi fick se några av dessa. 2003 så mättes med GPS var ekvatorn var och då kom man fram till att tidigare mätningar var fel och den alltså gick på den plats där vi nu befann oss.

 

Sedan tog vi seriösa kort på den riktiga ekvatorn:DSC03326

Och efter det fick vi pröva några experiment som visade på att jordens ”krafter-nånting” var mycket svagare på ekvatorn. och att det var svårare att göra olika saker där för att det var mitt på jordklotet.

Vi fick bland annat försöka balansera ägg, vilket Stefan klarade och fick ett diplom för:

DSC03363

Han var väldigt stolt.

DSC03393

Sedan fick vi prova att balansera på linjen, vilket då var svårare än vad det var att göra det på sidan av ekvatorn.

DSC03370

Samt att vi fick göra lite andra experiment som visade på att man var svagare på ekvatorn än bredvid den.

DSC03376DSC03387Sedan gick vi och såg det ”felaktiga” monumentet som byggdes av fransmän för några år sedan. Detta monument och denna ”ekvatorlinje” ligger enligt GPS ca 240 m fel. Klantigt gjort av fransmännen!

Ganska flådigt monument var det också.

DSC03411

På fejkekvatorn tog vi självklart lite oseriösa bilder.

DSC03421

Sedan var det dags att hoppa på bussen igen och bege oss mot Otavalo.

DSC03437

//Daniella

 

One thought on “Fejkekvatorn och den riktiga.

  1. Dan says:

    Underbart att se att ni har det bra och får se och uppleva så mycket. Grattis Stefan till ”noll-diplomet”, du är den förste jag har hörts talat om som har klarat det. Starkt jobbat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *